3 lucruri mai puțin știute despre culori

3 lucruri mai puțin știute despre culori

Oriunde ne îndreptăm privirea în acest moment vedem culori. Percepția lumii prin prisma culorilor a devenit un proces esențial al gândirii noastre. Orice formă capătă sens atunci când îi este atribuită o culoare. În schimb, dacă culoarea atribuită este considerată a fi „greșită”, atunci forma își va pierde sensul de bază (e.g. un ananas violet cu frunze albastre nu va mai fi perceput drept un ananas comestibil). În altă ordine de idei, imaginați-vă numai cum ar arăta viața noastră doar în alb, negru și nuanțe de cenușiu.

Odată cu evoluția științei și a modului nostru de percepție, influența culorilor asupra noastră nu a mai reprezentat o supriză sau un secret. Așa am descoperit că atracția față de culori nu influențează doar alegerile ce țin de estetică, ci acționează chiar și asupra stării noastre de spirit, a comportamentului, a sentimentelor, a emoțiilor și chiar a productivității. Așa că astăzi vă dezvăluim 3 lucruri pe care poate nu le știați despre culori și pe care le veți putea folosi în interesul vostru.

1. Rozul în doze moderate vă ajută să vă calmați

Spre finalul anilor '70, un cercetător pe nume Alexander Schauss a început să testeze efectele comportamentale ale culorilor. Având o serie de dovezi în urma experimentelor efectuate pe el însuși, Schauss i-a convins pe directorii unui penitenciar din Tacoma, Washington să vopseasă în culoarea roz câteva dintre celulele închisorii lor. Dintre 153 de subiecți (bărbați) implicați în studiu, 98.7% au arătat o scădere a puterii musculare și a ritmului cardiac.

Deși aceasta manifestare se poate datora și asocierilor impuse social pe care oamenii le fac în legătură cu această culoare, rozul este, fără doar și poate, o culoare care are un efect calmant asupra oamenilor. Nu este o culoare agresivă precum roșu, ci sugerează mai curând siguranță, vulnerabilitate, tandrețe și speranță sau optimism (de aici și expresia „a vedea viața în roz”).

Nu abuzați însă! Rozul în doze prea mari poate duce la sentimente de iritație și slăbiciune – mai ales la bărbați.

2. Decorați-vă baia și biroul în nuanțe de albastru pentru senzația de oază

În 1999, cercetătorii de la Creighton University au descoperit că persoanele care lucrau în spații preponderent albastre erau mai calme, mai concentrate și mai optimiste în ceea ce privește locul lor de muncă.

Totodată, nuanțele de albastru sunt potrivite și pentru baie pentru că ne oferă senzația că intrăm într-un spa sau o oază de relaxare. Efectul unui astfel de decor este de calmare și reîmprospătare.

Deși aceste afirmații pot fi considerate legende urbane, tot mai multe studii empirice apar pentru a le susține. Spre exemplu, un studiu realizat între anii 2000 și 2010 de către niște profesori japonezi de la University of North Texas, a arătat că instalarea unor lumini albastre în 71 de stații de tren din Japonia a dus la scăderea numărului de oameni care au sărit în fața trenului pentru a se sinucide.

3. Alegeți verde pentru tot ceea ce ține de muncă

Rețeta perfectă pentru o performanță maximă la locul de muncă este combinarea nuanțelor de albastru cu cele de verde. Știm deja că nuanțele de albastru ne pot ajuta să fim mai calmi și mai concentrați. Verdele, pe de altă parte, reduce anxietatea și ne poate motiva prin asocierea sa cu banii. Totodată, crește productivitatea și este o culoare odihnitoare pentru privire, așa că o temă pentru Windows sau Mac OS preponderent verde este o alegere excelentă pentru persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului.

table magnetice Rexel

Pornind de la aceste idei, Rexel a creat o gamă de table magnetice în nuanțe de albastru, verde și roz – nemaipomenite pentru spațiile de lucru anoste și lipsite de productivitate. Utile și unice prin design, aceste table magnetice includ un marker (negru sau de diferite culori fluorescente) și câte doi magneți. Așadar, pentru cei dintre voi care nu aveți în plan o redecorare completă a spațiului de lucru pe termen scurt, o astfel de tablă ar fi perfectă.

Categorii:

Articole pentru birou ,

Taguri:

rexel ,

birotica ,

catalog aperta ,