Cum să înveți mai eficient pentru examene folosind textmarkere

Cum să înveți mai eficient pentru examene folosind textmarkere

Cu toții trecem prin spaima examenelor: Mergi la cursuri, iei notițe, mai xeroxezi și de la colegi, iar în final, te trezești cu o săptămână înainte de la examen cu un vraf de notițe și materiale din clasă de studiat. De unde și cum să le apuci? Ei bine, dacă vrei să treci cu brio examenele, vor urma câteva nopți nedormite, dar în final, cu puțină atenție și bunăvoință, îți poți structura eficient materia, astfel încât vei memora totul și trece sesiunea fără probleme!

Una din cele mai eficiente metode de structurare este să folosești evidențiatoare/textmarkere. Inventate de Dr. Frank Honn în 1963, textmarkerele au fost produse și popularizate prima dată în America de către Carter's Ink Company sub brand-ul Sharpie. Încă se folosesc și astăzi de profesori și studenți din toată lumea.

 

În primul rând, asigură-te că ai instrumentele potrivite la îndemână

 

Spre exemplu, poți avea un textmarker roșu pentru titluri, subtitluri și idei importante, un textmarker galben pentru idei ce vin în completarea informațiilor și un pix sau stilou pe care îl vei folosi să-ți iei notițe și să scrii întrebări în dreptul paragrafelor de interes. Unii studenți preferă să folosească mai multe tipuri de culori, dar nu e recomandat să folosești mai mult de 3 culori pentru evidențiere. Altfel, vei ajunge să creezi mai multă confuzie decât claritate în notițele tale.

De la noi, poți alege între două textmarkere foarte bune: Schneider Job sau ICO Focus. Ambele variante vin într-o multitudine de culori din care-ți poți crea setul potrivit pentru tine.
 

schneider-job-ico-focus

 
 

Citește capitolul/notițele cel puțin o dată înainte de a te apuca să evidențiezi

 

E foarte important să eviți să evidențiezi de la prima citire. Asta deoarece, numai după ce ai citit cel puțin o dată materialul de la cap la coadă, mintea ta va crea o structură a importanței ideilor prezentate. Până nu citești paragraful sau capitolul de la cap la coadă, nu ai cum să realizezi care este clasificarea corectă a ideilor și vei ajunge probabil să evidențiezi mult mai mult decât ar fi necesar.

 
 

Începe să evidențiezi punctele cheie

 

Acum că ai trecut o dată prin material, e mult mai simplu să identifici punctele principale de interes. Ia-ți textmarker-ul roșu și evidențiază cu atenție subtitluri, cuvinte cheie și fraze scurte de interes, ce sumarizează ideile din material, fără a intra în detalii. Nu ezita să evidențiezi chiar și  părți din fraze, deoarece vei intra în detalii oricum mai târziu.

 

Evidențiază detalii și explicații suplimentare

 

După ce ai evidențiat principalele cuvinte/fraze de interes, ia-o din nou de la capăt și evidențiază cu galben detalii și idei ce vin în completarea informațiilor cu roșu, sau alte informații care te interesează. În cazul în care sunt fraze mult prea lungi, folosește pixul să iei notițe în dreptul paragrafului, pentru a nu irosi cerneala evidențiatorului.

highlight-galben

 

Acum că ți-ai organizat materialele de studiu, poți petrece liniștit câteva nopți în compania unei căni fierbinți de ceai, cafea sau o cutie de energizante (în funcție de preferințe), revizuindu-ți notițele și recitind lectura pentru examen. Totul o să pară mult mai clar și ușor de procesat, după dezastrul de la început. Deși s-au inventat tot felul de tool-uri și aplicații digitale pentru a-ți ușura munca, nimic nu se compară cu o recapitulare old school, pentru sedimentarea informațiilor. Spor la învățătură!